Pogácsa (rozmaringos-gombás)

2014-03-03
pogacsa1-cover
  • Mennyiség: 1 sütőlapnyi
  • Adag: nagy
  • Előkészítési idő: 15m
  • Főzési idő: 25m
  • Elkészülési idő: 45m

Amikor az egész éléskamrát kipakoltam, kénytelen voltam belátni, hogy rengeteg alapanyagot halmoztam fel. Konkrétan egy ebédlőasztalnyit: barna rizs, pelyhek, lisztek, kamut, quinoa, hajdina, lencsék, babok, fekete rizs, stb és mindhez járul a többesszám. Úgy döntöttem, hogy elfogadom a kihívást: megpróbálom a lehető legtöbb hozzávalót elhasználni a lehető legrövidebb idő alatt.

Ebből következik, hogy gyors lejárati idő ellenőrzés után a pelyheket kellett elhasználnom (tönköly és árpa). Belegondoltam, hogy még van kb. 2-3 kanálnyi kókuszvajam, van egy fél liter tápióka szirupom, magjaim, tehát legyen granola.

A következő elhasználandó kupac a lisztek tömkelege volt. Mivel kísérletezni szoktam a legtöbbel, hogy mégis mik az ideális arányok bizonyos ételekhez, így volt legalább 4 különböző lisztem nyitva (egy kuka), de a maradék hármat nagyrészt hasznosítani tudtam.
Az első adagból készült egy tepsinyi whisky-s – banános süti (mert a hűtőben ráakadtam egy kevésre mindkettőből), amivel sikerült elsütnöm a barna rizs lisztem nagyját.
A másik két liszt (tk. búza és zabpehelyliszt) pedig pogácsa formájában kapott új értelmet. Volt egy adag hamarosan szavatosságát vesztő gombám és a kertben gyönyörűen virágzó rozmaringom, tehát ez is hamar összeállt.

A pogácsám nagy sikert aratott az este folyamán (ha ennyi sütit csinál az ember, akkor érdemes megosztani több szempontból is másokkal ;) ) és konkrétan csak az a 4 darab maradt, amit eldugtam. :D

Most pedig jöjjön a recept!

Összetevők

  • 250 g csiperke gomba
  • 13 g fokhagyma (3 gerezd)
  • 1 ek. olívaolaj
  • rozmaring
  • 200 g tk. búzaliszta
  • 200 g zabpehelyliszt
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 3/4 tk. só
  • 125 g vaj
  • 20 g olívaolaj
  • 100 g víz

Lépésről lépésre

1. lépés

Először is vedd ki a vajat a hűtőből és hagyd puhulni, mert így megkönnyíted az életedet (tehát mondjuk két órával a készítés előtt vedd ki). Készíts elő mindent és melegítsd elő a sütőt 180 fokra. (Esetleg fotózz! :D) pogacsa2

2. lépés

A gombákat vágd fel kisebb kockákra, a fokhagymákat szeleteld fel, majd egy kevés olívaolajon pirítsd meg ezeket egy kis sót és borsot hozzáadva. pogacsa3

3. lépés

Most a tésztához valókat kell összekeverned. A liszteket, vajat, a sót, a rozmaringot, a sütőport, a szódabikarbónát dolgozd össze (szerintem a legegyszerűbb kézzel). pogacsa4

4. lépés

Ha nem elég olajos a tészta, akkor add hozzá először az olívaolaj felét, majd ha még mindig nem tökéletes, akkor a maradékot is. Majd a legvégén önts hozzá kb. egy deci vizet (ezt is inkább apránként adagold, hogy ne legyen túl nedves a tésztád!). pogacsa5

5. lépés

Most dolgozd össze az egészet és nyújtsd ki kb. fél-1 centi vastagra a tésztát, majd kezdj el szaggatni. Nekem csak csillag formám volt, ez egy kicsit karácsonyi, de használj, amit szeretnél. :) pogacsa6 pogacsa7

6. lépés

Ha kiszaggattad őket, akkor tedd egy sütőpapírral fedett sütőlapra és tedd be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Amikor már majdnem kész, akkor vedd ki és szórd meg reszelt sajttal, majd tedd vissza, amíg a sajt rápirul. (A sütés folyamata: kb. 20-25 perc, majd kb. 5-10 perc, amíg a sajt rápirul) pogacsa8

Ennyire tetszik

(0 / 5)

0 5 0
Értékeld ezt a receptet!

0 people rated this recipe

1,381 views

Kapcsolódó receptek:
  • granola6

    Granola

Tápanyagok

Ez a teljes adagra vonatkozik!

  • kcal (sajt nélkül)

    2630,3
  • fehérje

    72,45
  • szénhidrát

    271,5
  • zsír

    143,7

Írj hozzászólást